Open water zwemmen

Openwaterzwemmen is de tak van wedstrijdzwemmen die plaats vindt in het open water. Er wordt gezwommen in meren, rivieren en plassen. Daarnaast kan er ook in open zee worden gezwommen.

Er is een rijke traditie in zwemwedstrijden in het openwater. Sommige wedstrijden worden reeds meer dan 50 jaar jaarlijks georganiseerd.

Nederland heeft in de loop der jaren op het  het internationale vlak veel vedetten opgeleverd, denk bijvoorbeeld aan de meervoudig wereldkampioen Edith van Dijk en de winnaar van de eerste Olympische 10 kilometer Maarten van der Weijden.

Er wordt in Nederland gezwommen in twee categorieën:

Open Water Zwemmen: wedstrijden met afstanden tot en met 10 km vrije slag en schoolslag. In deze categorie is er een  open water competitie en zijn er  Nationale Kampioenschappen (ONK) over de afstanden 5 en 10 km vrije slag alsmede 3 km voor senioren schoolslag, Masters vrije slag en junioren vrije slag.

Marathonzwemmen: afstanden boven 10 km. De bekenste en oudste marathon in Nederland is de zwemtocht over het IJsselmeer (van Stavoren naar Medemblik).

In 2014 is er bij ZPK Budel een groep Masters deel gaan nemen aan een lange baan wedstrijd in de Biesbosch. Na deze ervaring zijn wij van mening dat er meer in zit. Vandaar dat er in 2015 onder leiding van Edward van Nijmweegen een poging wordt gedaan om ook met de jeugd aan enkele van deze wedstrijden mee te gaan doen.

Zomertrainingen 2015

Trainingen in deze zomervakantieperiode:

Daar waar het zwembadzwemmen stopt in de zomer wordt er veel gezwommen in het open water. Daarom gaan we plannen maken hoe we dit kunnen realiseren binnen de vereniging.

Als je hier meer informatie over wilt hebben, neem dan contact op met Edward (tc@zpkbudel.nl)

Hieronder zie je enkele foto’s die in 2014 zijn gemaakt.